ویرایش محتوا

آیا ساختار فرآیندی نسبت به سایر روش ­ها برتر است؟

ساختار فرآیندی

ساختار فرآیندی یکی از انواع روش ­های سازماندهی است. در این روش، سازمان حول فرآیندهای اصلی یا تکنولوژی تعریف می­ شود.

نظیر زنجیره ­ی عرضه، تدارکات و از این قبیل که زیر نظر یک مدیر عمومی مثل مدیرعامل فعالیت می­ کنند، همانند نمونه­ ی زیر:

­­ساختار فرآیندی

ساختار فرآیندی یکی از روش های سازماندهی و طراحی ساختار استدر بسیاری از تقاضاهای بهبود سازمان و ساختار که اخیراً با آن مواجه می­ شویم، تأکید و اصرار زیادی از طرف کارشناسان دیده می ­شود که این روش سازماندهی را روشی کامل و مناسب می­ دانند.

ساختار فرآیندی در کجا بیشتر به کار می آید؟

باید توجه داشت ساختار فرآیندی بیشتر هنگامی به کار می ­آید که تمرکز استراتژیک بر روی مسائل فرآیندی، از جمله ضعف جریان گردش کار اجرا باشد. مواقعی که تأثیرگذار بودن واحدهای مختلف در جریان کار و فرماندهی متکثر آنها، موجب سردرگمی مشتری و یا به نتیجه نرسیدن برنامه­ های تولید محصول و خدمت و فروش و از این قبیل باشد نیز این نوع از تقسیم کار به کار می آید.

همچنین اگر مشتریان و کارکنان متمایل به سمت تفکر فرآیندی باشند یا سازمان ترجیح می­ دهد روی نوآوری فرآیند، کاهش زمان چرخه ­ها و هزینه و سرمایه درگردش تمرکز کند، این نوع ساختار می تواند کمک ­کننده باشد.

انتخاب از بین رویکردهای مختلف سازماندهی و طراحی ساختار

اما برای انتخاب روش مناسب، باید دقت داشت که رویکردهای مختلفی برای سازماندهی وجود دارد که هرکدام مزایا و معایبی دارند. تحلیل هزینه – فایده­ ی روش ­های مختلف، می ­تواند سازمان را مجاب کند تا از روش خاصی برای یک واحد و از روشی دیگر برای واحدی دیگر استفاده کند.

اطلاع از انواع روش ­های موجود و ممکن نظیر وظیفه­ محوری، بر مبنای محصول، مشتری، پروژه­ ای، ماتریسی و سایر انواع سازماندهی و ویژگی­ های هریک که موجب می ­شود در جایی و برای منظوری مناسب باشند از شایستگی­ های یک طراح سازمان کارآزموده است.

با این توضیح، برخی از مهم­ترین مزایا و معایب سازماندهی بر اساس فرآیند را در ادامه بررسی می­ کنیم:

مزایای ساختار فرآیندی:

  • با توجه به اینکه یک فرآیند از ابتدا تا انتها توسط یک مدیر هدایت می­ شود، وضعیت پاسخگویی بهبود می ­یابد و مالک فرآیند درخصوص نتایج و پیامدهای فرآیند مربوطه پاسخگو خواهد شد.
  • با تعریف کار بر اساس فرآیندهای مشتری محور، زمان انتقال بین حیطه­ های مختلف کاهش پیدا می­ کند
  • سطح هماهنگی در کارهای مشابه و همراستا بهبود پیدا می­ کند
  • با تمرکز روی بالاترین سطوح سازمان فرآیندهای مشتری­ محور نهادینه می­ شوند.

معایب ساختار فرآیندی:

  • معمولاً شرایط احراز سخت­ تری دارند: وسعت بیشتر و تحمل ابهام بالاتر و … شایستگی مورد نیاز برای کارکنانی است که در واحدهای سازماندهی شده براساس فرآیند فعالیت می­ کنند.
  • استقرار این روش، تغییرات زیادتری را نسبت به سایر روش ­ها می­ طلبد. این روش باعث می­ شود که فرآیند محوریت پیدا کرده و مالکان فرآیند با برجسته کردن مسائل خود، سازمان را به سمت خودشان بچرخانند
  • فرهنگ موجود در سازمان، یک متغیر محدودکننده است که می­ تواند ناکامی­ هایی در سازمان و بهره ­وری مورد انتظار ایجاد کند.

بدین ترتیب گرایش و تأکید به یکی از روش های سازماندهی با همه ی توانمندی هایی که این روش ممکن است داشته باشد، شاید نشانی از غافل ماندن از سایر روش هاست. تأکید ساختار فرآیندی در استانداردها و ممیزی ها نباید موجب شود کسب و کارها بدون سنجش تمامی جنبه های سازماندهی به این روش گرایش پیدا کنند.

در دوره ی سازماندهی و طراحی ساختار رایان راهبرد به ظرافت هایی که در طراحی ساختار باید ملاحظه شوند پرداخته می شود.

 

مطالب و یادداشت های مرتبط:

دوره آموزشی سازماندهی و طراحی ساختار سازمانی

حیطه نظارت مناسب مدیران در طراحی ساختار

تکنولوژی در سازماندهی و طراحی ساختار سازمانی

ساختار و سازمان غیررسمی

طراحی و ساختار ارتباطات سازمان

دانلود فرآیند منابع انسانی

ویژگی‌های خاص کارگاه‌های آموزشی رایان راهبرد چیست؟

کارگاه‌های رایان راهبرد بر اساس مدل‌ها و روش‌های روز دنیا و با رویکرد ایجاد مهارت تخصصی تدارک دیده شده‌اند و یادگیری انجام موضوع آموزش پس از مشارکت فعال تضمین شده است. این مهارت‌ها برای مدیران و متخصصان منابع انسانی یک مزیت رقابتی ایجاد می‌کنند تا در موقعیت‌های شغلی مناسبی در این حرفه قرار گیرند.

رویکرد رایان راهبرد در ارائۀ خدمات مشاوره منابع انسانی چگونه است؟

رایان راهبرد تأکید زیادی به درونی‌سازی متدهای به کار گرفته‌شده در سازمان‌ها دارد. به طوری که تمامی پروژه‌های مشاوره پس از آموزش به ذینفعان و متولیان منابع انسانی سازمان آغاز می‌شوند. بدین ترتیب اجرا با آگاهی از دورنما و تسلط بر تکنیک همراه خواهد بود. سازمان نیز در آینده وابسته به مشاور نبوده و می‌تواند خود، به‌روز‌رسانی‌ها را متناسب با تغییرات پیش برد.

مطالب و یادداشت‌های وب سایت رایان راهبرد چابک چه ویژگی‌هایی دارد؟

کادر تحریریه رایان راهبرد چابک متشکل از متخصصان منابع انسانی با تسلط بر روزنامه‌نگاری است و متفاوت با فعالان دیجیتال مارکتینگ فعال در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، به کیفیت محتوا وفادارند. مطالب و یادداشت‌هایی که در وب سایت منتشر می‌شوند، عمدتاً محتوای تولیدی و یا ترجمه‌ای از روندها و سیگنال‌های موجود در فضای جهانی منابع انسانی است که خاص رایان راهبرد است. این محتواها برای اولین بار به زبان فارسی منتشر می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to top
error: این محتوا محافظت شده است